Aandachtspunten

Wanneer er ergens een wespennest wordt gespot ziet dat er op het eerste zicht eigenlijk behoorlijk onschuldig uit. In het bijzonder wanneer de wespen van huis weg zijn om te gaan werken ziet een wespennest er eigenlijk behoorlijk onschuldig uit. Vergis je echter niet, het proberen wegnemen van een dergelijk nest kan bijzonder grote gevolgen hebben. Het dient dan ook altijd te gebeuren door iemand die niet alleen voldoende kennis heeft met betrekking tot het verwijderen van een wespennest, maar tevens door iemand die op z’n minst over goed beschermende kledij beschikt. Heb jij ook te maken met een wespennest in je buurt en wil je deze gaan aanpakken? Hou dan altijd rekening met de hieronder aangegeven aandachtspunten. Alleen zo voorkom je mogelijks gevaarlijke situaties.

Punt 1.) Is er wel sprake van een echt wespen probleem?

Het belangrijkste aandachtspunt van deze hele pagina is misschien wel terug te vinden in het feit of er nu al dan niet wel degelijk sprake is van een echt wespen probleem. Wespen zijn bijzonder nuttige dieren die in onze natuur een cruciale rol vertegenwoordigen. Dit betekent in de praktijk dat het niet verstandig zou zijn om zomaar elke wesp te gaan uitroeien. Enkel en alleen wanneer er echt sprake is van een probleem en er dus met andere woorden een enorme hoeveelheid aan wespen het leven in je tuin ondraaglijk maken is het belangrijk om deze op gepaste wijze te laten verwijderen. Grijp dus niet te snel naar drastische middelen, een paar wespen die zich regelmatig ophouden in je tuin hoeft immers echt geen probleem te zijn.

Punt 2.) Zelf wespen bestrijden? Controleer de voorzieningen!

Ben je van plan om zelf de wespen te bestrijden? In dat geval is het altijd belangrijk om te controleren of je alle vereiste voorzieningen daarvoor wel voor handen hebt. Niet alleen moet er bijvoorbeeld worden gekeken of je over een ladder beschikt wanneer het wespennest zich in een boom of bijvoorbeeld onder de nok van het dak bevindt, daarnaast moet je ook tevens denken in de richting van speciale kledingstukken. Maak bij voorkeur altijd gebruik van een speciaal pak waardoor je bent beschermd tegen de steken van de wespen. Vergeet ook zeker niet om je hoofd te beschermen en maak gebruik van speciale handschoenen. Je dient er wel rekening mee te houden dat het aanschaffen van al deze verschillende zaken ook bepaalde kosten met zich meebrengt. Omwille van deze reden is het dan ook vaak financieel toch interessanter om een echte expert in te schakelen.

Punt 3.) Kies voor het juiste verdelgingsproduct

Wanneer je zelf wespen gaat bestrijden is het altijd belangrijk om te weten dat er op de markt vandaag de dag werkelijk een enorm aanbod aan verdelgingsproducten zijn terug te vinden. Dat is interessant, want op deze manier kan je altijd kiezen voor dat ene product dat voor jouw situatie het meest aangewezen is. Echter dien je er wel rekening mee te houden dat er ook heel wat algemene verdelgingsproducten bestaan die niet in het bijzonder zijn ontwikkeld om wespen mee te lijf te gaan. Het wordt sterk afgeraden om van dergelijke producten gebruik te gaan maken. De kans dat het eindelijk resultaat niet is zoals je had verwacht is erg groot.

Punt 4.) Sluit de ingang van het wespennest nooit af!

Het foutief bestrijden van een wespennest kan er al snel voor zorgen dat er een zeer explosieve situatie ontstaat welke je absoluut koste wat het kost zal willen voorkomen. Een belangrijk aandachtspunt is dan ook terug te vinden in het feit dat het werkelijk nooit, maar dan ook nooit een goed idee is om de ingang van het wespennest af te sluiten. Doe je dat wel, dan zou het mogelijk kunnen zijn dat het wespennest als het ware gaat ontploffen met alle gevolgen van dien. Ga je zelf het wespennest in je buurt onder handen nemen, maar weet je nog niet precies hoe je dat nu precies het beste kan doen? Dan is het altijd belangrijk om eerst even een korte handleiding te raadplegen die op het internet is terug te vinden.

Punt 5.) Aandachtspunten om problemen met wespen te voorkomen

Voorkomen is altijd beter dan genezen, dat geldt zeker en vast ook voor problemen met wespen. Wat dit betreft kan je er onder meer voor kiezen om bijvoorbeeld de bloemen in je tuin zo aan te passen dat ze geen wespen aantrekken. Van verschillende soorten bloemen is namelijk bekend dat ze buiten de onschuldige bij ook wespen aantrekken en die zijn uiteraard heel wat minder onschuldig. Door hier rekening mee te houden kan je het aantal wespen in je tuin reeds aanzienlijk beperken. Breken de warme zomermaanden weer aan en spelen jouw kinderen dan graag buiten? Zorg er dan voor dat ze nooit een blikje frisdrank zomaar buiten laten staan. Het is perfect mogelijk dat wespen er toe aangetrokken worden waardoor ze zelfs in het blikje terecht kunnen komen. Een steek van een wesp in je keel kan echter erg gevaarlijk zijn. Sta hier dus zeker en vast bij stil!