Checklist wespen bestrijden

Het komt in ons land erg vaak voor dat er melding wordt gemaakt van een wespennest. In het merendeel van de gevallen zijn dergelijke nesten terug te vinden in een boom welke op een publiekelijk toegankelijk domein is terug te vinden, maar het kan ook gebeuren dat het wespennest zich bijvoorbeeld in een boom in je tuin bevindt. In het meest erge en urgente geval kan een wespennest gemaakt zijn onder de nok van het dak waardoor ze bijvoorbeeld je zolder onveilig kan maken. Heb jij ook te maken met een wespennest op jouw eigendom en wil je daar uiteraard zo snel en efficiƫnt mogelijk komaf mee maken? In dat geval is het beslist een aanrader om rekening te houden met de inhoud van de onderstaande checklist.

Check 1: Voorbereidingen voor wespen bestrijden

In eerste instantie dien je er rekening mee te houden dat er met betrekking tot het bestrijden van wespen verschillende voorbereidingen genomen dienen te worden. Je moet je dan ook altijd bepaalde vragen stellen vooraleer met dit karwei aan de slag te gaan, namelijk:

 • Ga je de wespen zelf bestrijden of kies je er voor om dit karwei uit te besteden?
 • Bepaal waar het wespennest precies is terug te vinden in je tuin of woning (de zolder);
 • Zorg er voor dat je over al het vereiste materiaal beschikt voor wespen bestrijding;
 • Wees er zeker van dat je alle deuren en ramen zoveel mogelijk dicht houdt;

Check 2: Het daadwerkelijk bestrijden van de wespen

Wanneer je de nodige voorbereidingen hebt getroffen is het tijd geworden voor het echte werk. Het bestrijden van wespen is iets waar je goed doordacht bij te werk moet gaan. Wespen kunnen verraderlijke dieren zijn die vaak alles in het werk stellen om ‘hun’ nest te beschermen. Verwacht je dan ook niet zelden aan een frontale aanval die zonder gepaste kleding behoorlijk vervelende gevolgen kan hebben. In ieder geval wordt het aangeraden om met betrekking tot het bestrijden van je wespen rekening te houden met de volgende punten:

 • Voorzie kwalitatieve, beschermende kledingstukken voor het bestrijden van de wespen;
 • Het wordt aangeraden om tijdens de avond te beginnen met het bestrijden van het nest, dit aldus op het ogenblik dat alle wespen in het nest zijn terug te vinden;
 • Het is erg belangrijk om nooit de ingang van het wespennest af te dichten, dit is de grootste fout die je bij het bestrijden van een wespennest kan maken;
 • Maak altijd gebruik van een verdelgingsproduct welke specifiek werd geproduceerd voor het bestrijden van wespen, ga geen algemeen product gebruiken.

Check 3: Uitbesteden van wespen verdelgen

Het derde punt uit deze checklist heeft betrekking tot de situatie waarin het bestrijden van de wespen wordt uitbesteed. Het merendeel van de mensen die geconfronteerd worden met een wespennest maken deze bewuste keuze. Dit heeft alles te maken met het feit dat het bestrijden van wespen op een zeer specifieke manier moet gebeuren. Bovendien is het ook nog eens zo dat er speciale materialen en producten zijn vereist die uiteraard niet zomaar iedereen heeft liggen. Wil jij eveneens het verdelgen van wespen uitbesteden? Hou dan altijd rekening met de onderstaande, belangrijke aandachtspunten!

 • Op financieel vlak is het uiteraard altijd wat duurder om het verdelgen van de wespen uit te besteden dan wanneer je dit zelf zou doen. Dat is voor de hand liggend. Anderzijds moet het wel gezegd dat je in dit geval niet moet overgaan tot het aanschaffen van bijvoorbeeld verdelgingsproducten en / of speciale materialen. Dit betekent dat het financiĆ«le verschil op het einde van de rit toch vaak kleiner is dan je in eerste instantie wellicht zou vermoeden.
 • Het is altijd van belang dat een wespennest op optimale wijze wordt verwijderd. De kleinste fout die je maakt kan zomaar zorgen voor een bijzonder explosieve situatie en dat is uiteraard helemaal niet de bedoeling. Door een wespennest verdelgen uit te besteden aan een echte expert zal je altijd kunnen vaststellen dat het probleem op meest optimale wijze kan worden aangepakt.

Check 4: Wespen voorkomen is beter dan genezen

Ondanks het feit dat het tegenwoordig perfect mogelijk is om een wespennest te verwijderen moet het gezegd dat het in de praktijk natuurlijk altijd beter is om deze te voorkomen. Wil jij graag het verschijnen van een wespennest voorkomen? In dat geval is het altijd de moeite waard om rekening te houden met de hieronder aangegeven puntjes:

 • Hou rekening met het risico op wespen bij het uitkiezen van de bloemen voor in je tuin. Verschillende bloemen staan er om bekend niet alleen een grote aantrekkingsfactor te vormen voor bijen, maar ook voor wespen. Het spreekt voor zich dat deze laatste helaas een stuk minder onschuldig zijn en voor heel wat overlast kunnen zorgen.
 • Laat nooit of te nooit een blikje frisdrank open buiten staan! Wespen houden van deze zoetigheid en het komt niet zelden voor dat ze zich in het drankje verstoppen. Als een wesp in je keel steekt kan dat echter zeer ernstige gevolgen hebben.